BIERTJÛH?

Isabelle Deijnen

Als sinds jaar en dag presenteer ik de Regionale Biertapwedstrijden in Eetcafé De Gebroeders in Doetinchem. Het evenement is inmiddels uitgegroeid tot een ware happening waar horecapersoneel van heinde en verre naar toe komt om hun best getapte biertje aan de jury te laten zien. Vanuit Doetinchem zelf natuurlijk, maar ook vanuit Winterswijk, Ulft, Zutphen, Dieren én zelfs Arnhem komen hardwerkende kroegtijgers en restaurantmedewerkers naar het epicentrum van de Achterhoek om de felbegeerde goude tapkraan mee naar huis te mogen nemen.

Sinds twee jaar doet er ook een grote delegatie van Vereniging Betaald Voetbal De Graafschap mee. Onder leiding van horecamanager Pim Steverink laat de blauw-witte brigade zien dat ze niet alleen goed kunnen voetballen maar ook perfecte biertjes kunnen tappen. Zoals het hoort krijgen ze in de weken voorafgaande aan de Biertapwedstrijden nog de nodige trainingen en instructies om een perfect glas bier te tappen. Maar hoe gaat dat nou in zijn werkelijkheid?

Allereerst moet natuurlijk de bar klaargezet worden; met de nodige glazen, dienbladen, poetsdoeken en natuurlijk viltjes. Het organisatieteam van De Gebroeders is altijd tot in de puntjes voorbereid, heeft de druk vantevoren perfect afgestemd en ook de spoelbakken al gevuld met water en speciale zeep. De deelnemers kunnen zo beginnen aan de wedstrijd, Allereerst moeten natuurlijk hun glazen schoonmaken op de spoelborstels en daarna goed controleren of het water netjes van het glas afloop en er geen lippenstiftresten, droge plekken of zeepresten achterblijven.

Dan begint het spektakel: de tapkraan moet in één keer worden geopend. De deelnemer laat er een heel klein beetje bier uitlopen, daarna moet het glas schuin, op 45 graden, onder de tapkraan worden geplaatst / gehouden. Wanneer het schuim het bovenste gedeelte van het glas bereikt moet de tapkraan in één keer worden dichtgedaan. Het glas mag nooit onder de tapkraan zelf worden neergezet, want deze druppelt namelijk nog na. Dan moet de deelnemer de afschuimer pakken en deze plaatsen in een hoek van 45 graden op de bovenkant van het glas om af te kunnen schuimen. Wanneer de deelnemer het vers getapte biertje uitserveert, moet het logo op het glas altijd naar de gast, of in dit geval de jury, toe worden geplaatst.

Als het bierglas half opgedronken is, moet het schuim aan het glas blijven hangen (lesing). Tevens kan je dan ook de verschillende drinkmomenten zien. Waneer dit allemaal te zien is, dan weet de gast (of de jury), dat het glas goed is gespoeld.

Tijdens de Biertapwedstrijden dienen de deelnemers de (perfecte) biertjes netjes uit te serveren, op een schoongemaakt dienblad, aan de jury die een paar meter verderop aan de tafel heeft plaatsgenomen. Met een zeer kritisch horeca-oog kijken de juryleden aan de tap én aan de tafel of er geen luchtbellen in de glazen zitten, of deze goed schoon zijn gemaakt en of het schuim niet inzakt en de juiste maat heeft. Natte viltjes worden niet gepruimd en je moet de biertjes altijd met een vriendelijke lach uitserveren en zo mogelijk een dito praatje houden met de aanwezige jury.

Alles telt mee en in de volgende ronden moeten de overgebleven deelnemers zelfs tot vier glazen tegelijk tappen en uitserveren. Menig deelnemer krijgt het Spaans benauwd op het podium en daar komt de spreekstalmeester vaak nog eens overheen met humoristisch en soms ook cynisch commentaar. Vooral als er een glas vol schuim word uitgeserveerd aan de jury, hoort het publiek luid en duidelijk of de deelenemer soms bij Mc Donalds heeft gewerkt….. bij de afdeling milkshakes!

Wanneer je weet door te dringen tot de landelijke Biertapwedstrijden gaat het er een stuk strenger aan toe. De spanning bij de deelnemers loopt dan altijd hoog op en bij het tappen van de biertjes staan er zelfs heuse videocamera’s op je handen gericht, zodat ook de mensen achter in de zaal alles goed kunnen volgen op grote schermen.

Bij De Gebroeders is het altijd één groot feest met de deelnemers en het publiek, wat vaak talrijk aanwezig is. Doetinchem (en omstreken) heeft een grote traditie met goed horecapersoneel. Menigeen is al eens Nederlands Kampioen Biertappen geworden en in de Achterhoek kunnen we naast lekker eten ook vaak heerlijke biertjes drinken bij menig horeca-etablissement.

Let er de volgende keer eens op wanneer je in de kroeg bent of uit eten gaat… Wordt je biertje op de juiste wijze getapt zoals hierboven omschreven? Of ‘kloot’ het personeel maar lukraak aan? Je weet precies of je in een professionele horecazaak bent, wanneer het personeel je biertje met alle egards tapt en uitserveert. Ben je tevreden over het biertje? Geef diegene dan meteen een hint; dat ze mee moeten doen met de Regionale Biertapwedstrijden, want die mooie gouden tapkraan staat wonderschoon op de schoorsteenmantel.

Vidal Horjus

Plaats een reactie